(Safe-Fail) Experimenteren

arthurkruisman —  8 november 2012 — Een reactie plaatsen

Het belang van experimenteren wordt schromelijk onderschat. In de meeste organisaties (voornamelijk op het Angelsaksische model gebaseerd) wordt voorspelbaarheid met behulp van strenge controle of streng ingekaderde functiebeheersing gemaximaliseerd. En risico’s geminimaliseerd. Met andere woorden, met houdt niet erg van verrassingen in de bestuurskamers van veel ondernemingen. En zeker financiële planners, aandeelhouders en andere spreadsheetfundamentalisten zijn wars van avonturen die ze niet aan zien komen.

Toch wordt er geen vooruitgang geboekt als we niet experimenteren. Uitproberen. Uitglijden. Een verkeerd pad inlopen. Het is allemaal van belang om erachter te komen wat werkt en wat niet werkt. En dan zijn de uitkomsten ook nog eens voor die specifieke organisatie, dat specifieke team. Dat is voor aanhangers van schaalvergroting en efficiencytijgers een doorn in het oog.

Ik pleit voor meer ‘veilig faal experimenteren’ (safe-fail experiments) en minder voor ‘faal veilig ontwerpen’ (fail-safe design). We moeten af van ‘fouten maken is geen optie’ naar ‘fouten maken is noodzakelijk voor innovatie’. Er zijn immers gemiddeld zo’n 60 ideeën nodig om 1 innovatie te vinden.

(Voor de goede orde, het gaat mijn hier natuurlijk om experimenten die geen levensbedreigende situaties kunnen opleveren, maar om al die andere probeersels, gedachten en ideeën van mensen die te vaak te snel in een ‘death by management selection’ eindigen. De dood van ideeën moet meer groeien naar ‘death by natural selection’, dwz dat ideeën die goed worden bevonden door de goegemeente overleven en als het geen goed idee is dan sterft het een natuurlijke dood.)

Afbeelding

Inspiratiebronnen: Mathieu Weggeman, Dave SnowdenClay Shirky en Gartner

en verder check deze vooral eens:

1) Conferentie: Stop being afraid of failure and start embracing it
2) 
Instituut voor Briljante mislukkingen

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s