Ideeën moeten een overtreding riskeren

arthurkruisman —  23 november 2012 — Een reactie plaatsen

Het is een gegeven dat er ongeveer zestig ideeën nodig zijn om één innovatie te kunnen vinden. Dat betekent dat er veel, heel veel ideeën nodig zijn om innovatief te kunnen zijn.

Wat mij opvalt in organisaties is dat men wel bezig is met de wijze waarom een (eenmaal gevonden) innovatie procesmatig moet worden beheerst, maar niet bezig is hoe tot een grote hoeveelheid ideeën te komen (ideation). Die ideeën gaan in elk geval niet uit de ideeënbus komen die ik toch nog regelmatig zie hangen op de gang. Vlakbij dat meerendeels lege prikbord met een enkele vergeelde memo en die vacature die allang is ingevuld.

Ook als ideeën worden opgebracht in vergaderingen wordt slordig omgesprongen met vrijgekomen creativiteit en de kwetsbaarheid van een idee in de dop. ‘Het is te duur’. ‘Het is al een keer eerder geprobeerd’. ‘Het past niet in de huisstijl’. ‘Dat gaat management niet goedvinden’. ‘Hebben we geen mensen voor’. ‘Past niet in het proces’. ‘Ja hoor, heb je hem weer’. ‘Levert vast weer niks op’. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik pleit voor een 24/7 ‘vrijheid van geest’. Divergerend denken, zoals we allemaal deden toen we vijf jaar oud waren. Fantaseren. Onmogelijke combinaties zoeken. Vrijheid van denken en creëren. Openheid. Vertrouwen in elkaar om alles te mogen zeggen wat in je opkomt. Gekke dingen proberen. Regels buigen. Tja, die laatste. Beter nog, regels breken. Ideeën moeten een overtreding riskeren.

Durf jij een overtreding te riskeren?

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s