Bij welke reorganisatie werk jij?

arthurkruisman —  27 november 2012 — Een reactie plaatsen

Recent hoorde ik Jaap Peters van DeLimes de vraag stellen aan het publiek: ‘Bij welke reorganisatie werk jij?’.  Een interessante vraag die de bijna dagelijkse zoektocht van organisaties, om de juiste stijl van organiseren te vinden, mooi illustreert. Verandermanagers varen er wel bij.

Wat ik merkwaardig vind is dat de ‘verandering’, die vaak met een reorganisatie gepaard gaat, vaak als tijdelijke interventie wordt gezien en de status vóór en ná de verandering als ‘vast en stabiel’ worden gezien.  De ‘verandering’ wordt als een soort eenmalig medicijn ingenomen om een zieke of verzwakte situatie weer ‘gezond’ te krijgen.

Van een ‘stabiele situatie’ is echter nooit sprake. Niet voor. Niet na. Alles is voortdurend in beweging. Klantvraag verandert continu. Technologische ontwikkelingen veranderen in snel tempo.  En met name dat tempo zelf is nu ook aan het veranderen. Tot voor een aantal jaren geleden was dat tempo overzichtelijk en lineair, maar dat is de laatste jaren in een onoverzichtelijk en exponentieel tempo omgeslagen.

Het euvel: Organisaties zijn niet gewend om exponentieel te denken, maar lineair. Praktisch alles wat ze doen is afgestemd op stabiliteit, controle en voorspelbaarheid. Dus ook de verandering is een geplande processtap. Met een begin en een einde. En met een op te leveren resultaat. Liefst op 1 januari 2013 om half 12. O ja, en een factuur van de verandermanager, want die komt vaak van buiten.

Er zijn maar weinig organisaties die hun systemen en mensen inzetten op onvoorspelbaarheid en vergroten van improviserend vermogen. In een lineair veranderingstempo kan een veranderingsinterventie nog wel soelaas bieden, maar in een exponentieel tempo van verandering is voortdurende alertheid en vertrouwen op het improviserend vermogen de enige mogelijkheid om adequaat mee te bewegen op ‘dat wat buiten de organisatie’ plaatsvindt.

Welke soort verandering vindt bij jou in de organisatie plaats?

Recent werd ik door @Patrickdonath op een video gewezen van Eddie Obeng op TED. In deze video wordt bovenstaande plaatje getoond met de bijbehorende uitleg. Zeer de moeite waard om die even te zien.

Eddie Obeng

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s