Durf fouten te maken!

arthurkruisman —  2 april 2013 — 6 reacties

Durf fouten te maken

Als manager heb je behoefte aan controle en overzicht. Dus richt je je processen in. Je zorgt dat de procedures goed op papier staan. Je zet je  producten en diensten goed in de etalage.  Je rolt je standaard werkplekken uit. Je zorgt dat de cijfers kloppen en de administratie op orde is. En dit alles liefst tegen zo min mogelijk kosten.

Maar is een organisatie wel zo beheersbaar en voorspelbaar? Is alles procesmatig in te richten en procedureel op te lossen? Wij denken van niet. Wij denken dat de mate van voorspelbaarheid sterk afhangt van de situatie.

SIMPEL

Voorbeeld: Draai een kraan open en er komt water uit. Oorzaak en gevolg zijn duidelijk vast te stellen. Simpel en uitermate voorspelbaar. In deze situatie kun je eigenlijk geen fouten maken.

GECOMPLICEERD

En als er in je auto allerlei lampjes gaan branden die je niet kent dan moet je naar de garage voor expertise. De oorzaak > gevolg relatie is nu gecompliceerder en dat vraagt om deskundigheid. Het technische probleem kan echter wel volgens goed beschreven en voorspelbare logica worden opgelost. Fouten maken is mogelijk maar kan worden voorkomen door training of instructie

COMPLEX

Pas echt complex wordt het als je het weer van volgende week probeert te voorspelle. Of als mensen met elkaar een project tot een succes willen brengen. In een complexe situatie zijn er veel afhankelijkheden, combinaties en variaties, waardoor een logische relatie tussen oorzaak en gevolg zich maar moeilijk vast laat stellen. Door continue verandering en variatie in gesteldheid, karakter, leeftijd, opleiding, achtergrond, fitheid, angst, weerstand en wensen van mensen wordt een objectieve voorspelbaarheid van het geheel praktisch tot nul gereduceerd. Logica speelt hier dus maar een zeer beperkte rol .

We kunnen in complexe situaties vaak wel achteraf vaststellen hoe iets tot stand is gekomen, maar vooraf is er nauwelijks iets over te zeggen. Een gruwel voor controlfreaks en spreadsheetfundamentalisten. Fouten maken in complexe situaties is onvermijdelijk.

CHAOS

En dan zijn er ook situaties waarbij er helemaal geen relatie tussen oorzaak en gevolg te vinden is, niet vooraf en niet achteraf. We spreken we dan over chaos. Denk daarbij aan een ingewikkelde brand of een ongeluk waarbij veel voertuigen betrokken zijn.

Vier situaties met een toenemende onvoorspelbaarheid. Simpel. Gecompliceerd. Complex en Chaotisch. Het nieuwe werken valt bijna altijd in het complexe domein. Het betreft immers grotendeels sterk gevarieerd en veranderend mensenwerk. En dat in een omgeving die sterk beïnvloed wordt door nieuwe en exponentieel groeiende technologische mogelijkheden. Complex is ongeordend, sterk gevarieerd en dus altijd anders dan je denkt!

In een complexe omgeving kan daarom alleen met experimenten vaststellen wat werkt en wat niet werkt.

Google zegt niet voor niets: doing is the best kind of thinking! En ook Goethe gaf al aan dat echt talent zijn geluk vindt in uitvoering. Het gaat erom de snelste route te vinden naar het opdoen van ervaring en patronen te leren herkennen. Met elkaar kleine stapjes durven maken, gebruik makend van dat wat aanwezig en voorhanden is … en daarop aanvullen! Improviseren en leren terwijl je ervaring opdoet.

Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets. Iedere kunstenaar was ooit een amateur. En als je doet wat iedereen doet is er altijd wel ergens iemand die het goedkoper doet

Dus vernieuwen is geen optie, maar pure noodzaak.

Omarm het onbekende.

Durf fouten te maken!

Co-creatie met Patrick Donath

plaatje.001

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

6 Reacties naar Durf fouten te maken!

 1. 
  The Century of talent 6 april 2013 om 09:54

  Reblogged this on The Century of Talent.

Trackbacks en Pingbacks:

 1. Falen is een vaardigheid – Durf fouten te maken! | Patrick Donath - april 2, 2013

  […] integrale tekst van de video is bij Arthur Kruisman op zijn  blog te […]

 2. Over durven fouten maken. « De lerende docent. - april 10, 2013

  […] Bekijk de inspirerende video “Durf #fouten te maken” over vernieuwen, #spreadsheetfundamentalisten, en experimenteren arthurkruisman.wordpress.com/2013/04/02/dur… […]

 3. Inspiratievideo: Durf fouten te maken! | The Century of Talent - augustus 26, 2013

  […] Herblogd van Talent: […]

 4. Arthur Kruisman: Doen is de beste manier van denken | Koneksa Mondo - oktober 16, 2013

  […] Kruisman en Patrick Donath zijn twee vrijdenkers die na Durf fouten te maken en Méér dan een Human Resource, opnieuw samen een korte video hebben gemaakt: Doen is de beste […]

 5. Over durven fouten maken. | De lerende docent - augustus 21, 2015

  […] Bekijk de inspirerende video “Durf #fouten te maken” over vernieuwen, #spreadsheetfundamentalisten, en experimenteren arthurkruisman.wordpress.com/2013/04/02/dur… […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s