Boete op talentverspilling.

arthurkruisman —  17 maart 2014 — Een reactie plaatsen

In iedere organisatie is een enorm potentieel aan talent aanwezig. Door functies en functiehuizen wordt talent beknot en gekort omdat er vaak vanuit een te mechanistisch perspectief naar het volledige menselijk potentieel gekeken wordt. In de meeste functiehuizen staat het ‘systeem’ voorop en niet ‘de mens’, waardoor het ‘human being’ vaak degradeert tot een ‘human resource’.  Als de werkgever dan ook nog (1) eens geen werk ‘geeft’ om wat voor reden dan ook of (2) het talent belast met allerhande activiteiten die niet gericht zijn op het benutten van het talent, dan raakt het potentieel nog verder achterop. Talent vindt zijn geluk in uitvoering en heeft recht op een eerlijke voedingsbodem.

Ik pleit daarom voor een boete op talentverspilling. Dus als de werkgever nalaat werk te ‘geven’, dan moet hij/zij verplicht op zoek naar werk bij andere ondernemingen, ook concurrenten, en zou de werknemer volledig in zijn recht staat zijn werk te ‘nemen’ bij een andere werkgever die wel een klus heeft op dat moment. Contract of geen contract. Er zou ook een boete moeten komen op talent dat onbenut op vergaderingen aanwezig is, talent dat onnodig lang moet zoeken naar informatie, talent dat onnodig moet wachten op beslissingen, talent dat onnodig lang moet reizen, talent dat langdurig werk moet uitvoeren dat niet past, talent dat niet mag beslissen in zijn eigen opleidingsbehoefte … etc.

Het wordt tijd dat er een einde komt aan het verspillen van menselijk potentieel. Elk mens heeft talent en heeft het recht dit volledig tot ontwikkeling te laten komen. Iedereen die, bedoelt of onbedoeld, misbruik maakt van menselijk potentieel verdient het te worden bestraft.

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s