Ben jij verslaafd aan voorspelbaarheid van oorzaak en gevolg?

arthurkruisman —  30 april 2014 — Een reactie plaatsen

In de meeste organisaties waar ik kom en bij verreweg de meeste mensen die ik spreek merk ik op dat mensen voortdurend op zoek zijn naar zekerheid en voorspelbaarheid. Onvoorspelbaarheid wordt als onwenselijk en onaangenaam ervaren en praktisch elke actie die men doet moet naar een liefst zo voorspelbaar mogelijk resultaat leiden.

Vanuit een efficiëntie-overweging kan ik me voorstellen dat dat in sommige gevallen ook logisch is. Als je de sleutel in je auto omdraait, dan wil je graag dat de motor start. Als je de op de deurbelknop drukt, dan wil je graag dat de bel rinkelt. Het zou onlogisch zijn om bij elke oorzaak-gevolg relatie van deze soort verbaast te zijn dat het doet wat het doet.

Wat me echter opvalt is dat er een soort luiheid van de opmerkzaamheid en verschraling van de nieuwsgierigheid optreedt als er teveel op oorzaak-gevolg sequenties wordt vertrouwd en men dus niet meer bewust in het moment treedt, maar zich onbewust zich bij de snavel laat leiden door het blindelings volgen van een vooraf, vaak door anderen, bedachte logica.

Ik durf zelfs te stellen dat hoe meer introductie van logica en ‘technical controls’ in organisaties hoe meer aantasting van onze intuïtie en vermindering van zintuigelijke waarneming en onze ‘social controls’.  En juist deze dingen zijn bij uitstek instrumenten om onvoorspelbaarheid het hoofd te bieden en om te gaan met de situatie zoals die is. In het videovoorbeeld hieronder zie je dat zonder stoplichten er toch een flow van verkeer kan plaatsvinden omdat men elkaar aftast. Wijlen verkeerskundige Hans Monderman heeft daarmee ook in Noord-Nederland veel gewerkt en bereikt.

Kortom hoe kunnen we ontwennen aan onze verslaving aan de voorspelbaarheid van oorzaak en gevolg? Hoe zie jij mogelijkheden om in organisaties de regel- en procesgekte wat te minderen?

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s