Over de spanning tussen dat wat ons verbindt en dat wat ons verschillend maakt

arthurkruisman —  19 november 2014 — Een reactie plaatsen

De volgende gedachte puzzelt mij de laatste weken. Wij, als mensen, willen graag uniek zijn. Gewaardeerd worden in wat wij doen. Hoe wij het doen. Waarom wij het doen. Opvallen. Liefst in positieve zin. Het vermogen om jezelf te onderscheiden van anderen wordt ook vaak aangemoedigd. Thuis. Op school. Op het werk. En sommige mensen slagen daar bijzonder goed in. Sommigen lukt het helemaal niet. Zij zouden wensen dat zij dat ook een beetje konden of keren zich er juist vanaf. Om daarmee dan ook weer automatisch een uniek standpunt mee denken in te nemen.

wat maakt ons uniek

En dat terwijl veel basale behoeften van mensen zo gelijk is. We voelen de universele essentie van vriendschap. De universele behoefte aan warmte en genegenheid. De schoonheid van een zonsondergang. De noodzaak van zorg als we daaraan behoeftig zijn. De vrijheid en creativiteit van denken. Het genot van samen iets tot stand kunnen brengen zodat we daar samen een glas op kunnen heffen. Of samen het verdriet en de teleurstelling dragen als dat aan de orde is.

Die spanning tussen de universele behoefte en kracht van de overeenkomsten enerzijds en de wil en de noodzaak om verschillend te zijn en onderscheidend te zijn anderzijds puzzelt mij.

Ik kwam laatst op een video terecht waarin dat gevoel en die spanning prachtig tot uiting komt. Ik ben benieuwd wat jij erin aantreft en wat jou uniek maakt en wat jou met mij verbindt.

Advertenties

arthurkruisman

berichten

Innovation Consultant @ Inter Access and Executive Coach @ Mindwatch

Reageren?

Wees de eerste die het gesprek start!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s